A növényi alapú hús jelenti a jövőt?

Ha továbbra is a jelenlegi ütemben szaporodik az emberiség, az előrejelzések szerint 2056-ban akár már 10 milliárdan is lehetünk a Földön. A túlnépesedés egyet jelent azzal, hogy egyre több a korgó gyomor.

A mostani élelmiszertermelési módszerekkel ennyi embert már egyszerűen lehetetlen lesz elegendő táplálékkal ellátni. Mindemellett ez a szám túlmutat a bolygó teherbíró-képességén is, hacsak az emberiség nem teszi meg a szükséges intézkedéseket.

Egyes országokban napjainkban is nagy problémát okoz az élelmiszerhiány. Az alultápláltság és az éhezés elleni küzdelem során már több lehetséges alternatíva is felmerült.

A túlnépesedés miatti élelmiszerhiányra fenntartható megoldásokat kell keresni!

Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a Föld és az emberiség megmentésének egyik kulcslépése a növényi eredetű ételekben gazdag, húsban szegény étrend elsajátítása lenne.

Amennyiben erre az étrendre térnénk át, több mint a felére csökkenthetnénk a mezőgazdasági termeléssel, állattenyésztéssel kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét. Mindemellett az élelmezés megoldása is sokkal egyszerűbbé válhatna.

Gondoljunk csak bele: míg egy marha megnő, mennyi növényt fal fel. Amikor egy kilogramm húst elfogyasztunk, azzal együtt rengeteg elpusztított növénnyel kell számolnunk. Azonban ha a köztes fogyasztót, tehát az állatot kivesszük a képből, és egyenesen mi esszük meg a zöldségeket, sokkal jobbat teszünk mind a saját egészségünknek, mind a Földnek. 

A szakemberek szerint a mezőgazdasági termelést gyökerestől át kell alakítani. Ebbe beletartozna az emberi egészség számára fontos növények fokozott termesztése is.

Hallottál már a növényi alapú húskészítményekről?

Sokan azt hiszik, hogy a húsmentes húskészítményeket kifejezetten a vegetáriánusoknak, illetve a vegánoknak fejlesztették ki, ezért a legtöbben inkább meg se kóstolják. Pedig bárki fogyaszthatja, akinek fontos a fenntarthatóság, az egészséges életmód, vagy csak egész egyszerűen változatosabbá szeretné tenni, a főként húsokból álló étrendjét.

A hús ízének nem kell búcsút mondanod!

A legfőbb ok, amiért az emberek ki sem próbálják a növényi húsokat, mert félnek az ízétől.

A legújabb húsmentes húsok azonban, ízben, formában és érzetben is teljes gőzzel próbálnak megegyezni a valódi hússal. Legyen szó bármilyen húsféléről, a kolbásztól egészen a steakig.